Nätverkande för distansarbete och konsultuppdrag

Nätverkande: Nyckeln till Framgång i Det Digitala Arbetslivet

I dagens digitala arbetsvärld är nätverkande viktigare än någonsin, särskilt om du vill arbeta på distans och ta konsultuppdrag. Att bygga och underhålla ett starkt professionellt nätverk kan öppna dörrar till nya möjligheter, ge dig tillgång till värdefull information och hjälpa dig att hålla dig uppdaterad med branschens senaste trender. Här är några tips på hur du effektivt kan nätverka och dra nytta av det digitala ekosystemet.

Varför är nätverkande viktigt?

 1. Öppnar upp möjligheter: Genom att nätverka kan du upptäcka nya jobbmöjligheter och projekt som du annars inte skulle ha känt till.
 2. Kunskapsutbyte: Genom att dela erfarenheter och kunskap med andra i din bransch kan du lära dig nya färdigheter och få insikter som hjälper dig att växa professionellt.
 3. Bygger trovärdighet: Ett starkt nätverk kan ge dig referenser och rekommendationer som stärker ditt professionella rykte.
 4. Support och mentorskapsmöjligheter: Genom att nätverka kan du hitta mentorer och kollegor som kan ge dig råd och stöd i din karriär.

Tips för effektivt nätverkande

 1. Var aktiv på sociala medier: Plattformar som LinkedIn, Instagram och Facebook är utmärkta för att skapa kontakter och delta i relevanta diskussioner.
 2. Delta i onlinegrupper och forum: Gå med i grupper och forum som är relevanta för din bransch och dina intressen. Dela din kunskap och delta i konversationer.
 3. Närvara vid webbseminarier och virtuella konferenser: Dessa evenemang ger dig möjlighet att träffa andra yrkesverksamma och utöka ditt nätverk.
 4. Följ upp med kontakter: När du har träffat någon ny, se till att följa upp med ett meddelande eller en inbjudan att ansluta på sociala medier.
 5. Erbjud din hjälp: Var inte rädd för att erbjuda din hjälp eller expertis till andra. Detta bygger goodwill och kan leda till framtida samarbeten.

Rekommenderade svenska Facebook-grupper för nätverkande

Här är några svenska Facebook-grupper som kan hjälpa dig att bygga ditt nätverk och hitta distans- och konsultuppdrag inom den digitala arbetsvärlden:

 1. Digikon – Digitalt community
  • En grupp som startades när en VA-utbildning lades ner. Det är tidigare läraren samt elever som gått utbildingen som startat gruppen.
 2. Svenska Digitala Nomader
  • Den här gruppen är till för alla som är intresserade av den digitala nomad-livsstilen. Vi diskuterar allt från co-working, frilansliv och resor till distansjobb, affärsidéer och förändringar på arbetsmarknaden.
 3. Frilansare inom Sociala medier, Media & Design
  • Gruppen är för de som frilansar inom Sociala Medier, Media och Design. Här diskuterar och inspireras vi kring frågor som dyker upp i och med att man kör eget företag. Vi kan även tipsa om frilansuppdrag eller hur man löser olika problem som ”hur hanterar man bäst flera konton?”, ”hur kombinerar man semesterplanerna med frilansuppdragen på bästa sätt?”.
  • Gruppen vilar på en intersektionell feministisk och antirasistisk värdegrund.
 4. Jobb inom digital marknadsföring (SEO, SEM, Display, Social Media)
  • En plats för konsulter att dela jobbtips, nätverka och diskutera branschtrender.
 5. Virtuella assistenter Sverige
  • Denna gruppen är till för dig som vill erbjuda dina tjänster som virtuell assistent och för dig som söker virtuell assisten att hyra.Här kan vi också hjälpa varandra med tips och trix kring hur vi skall lösa olika uppgifter, system för att hålla koll på olika klienter, projekt med mera
 6. Egenanställda på Frilans Finans
  • En grupp för alla egenanställda på Frilans Finans. Hjälp varandra, hitta kontakter i samma bransch, prata med anställda på Frilans Finans, ge feedback eller tips på lösningar. 
 7. Kreatörsgäris
  •  Kreatörsgäris är ett nätverk för oss som arbetar eller aspirerar att arbeta inom reklam, kommunikation, design, illustration, film, fotografi, arkitektur, och andra skapande yrken/yrkesgrupper och definierar oss som kvinnor eller icke-binära.Gruppen vilar på en intersektionell feministisk och antirasistisk värdegrund.

Genom att aktivt delta i dessa grupper och använda tipsen ovan kan du bygga ett starkt nätverk som stöder din karriär inom det digitala arbetslivet. Lycka till med ditt nätverkande och dina framtida konsultuppdrag!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *